Cum sa asortam culorile

Cum sa reusim sa potrivim culori, pentru a ne crea tinute asortate

Prima roata a culorilor a fost inventata in 1666 de catre Sir Isaac Newton care a observat ca lumina alba contine toate culorile. Putem identifica culori primare, secundare si tertiare pe aceasta roata si de asemenea putem invata cum sa le asortam.
Culori primare sunt rosu, galben si albastru. Culori secundare sunt verde, portocaliu si mov iar culori tertiare sunt rosu-portocaliu, rosu- mov, albastru-mov, albastru-verde, galben-portocaliu si galben-verde. Culori calde ar fi galben, portocaliu si rosu iar albastru, mov si verde ar fi culori reci.
Puteti incerca sa asortati toate cele trei culori primare, dar ar fi o tinuta foarte colorata. Pentru mai multa eleganta alegeti doar doua din culorile primare, cum ar fi un costum albastru cu o camasa galben pal, sau blugi cu un pulover rosu.
Culori analoage sunt situate una langa alta pe roata culorilor. Este cel mai usor mod de a ne construi o tinuta colorata, dar totusi eleganta . O rochie galbena va arata bine cu pantofi portocalii, la fel cum o camasa albastra va arata bine cu o cravata verde inchis.
Culori complementare sunt cele situate in parti opuse una de alta, pe roata. Culori complementare ne pot ajuta sa construim tinute color block, care au fost foarte trendy in ultimii ani. Cu siguranta veti iesi in evidenta purtand o tinuta color block, formata din fusta portocalie cu bijuterii turcoaz, sau o camasa bleumarin cu cravata caramizie.
Culori neutre sunt alb, negru, gri, maro, bej si kaki. Se asorteaza cu toate culorile, fie ele primare, secundare sau tertiare dar si intre ele. Cel mai usor mod de a construi o tinuta clasica este folosind doar culori neutre, sau amestecand o culoare neutra cu una primara, secundara sau tertiara. Puteti incerca sa tineti cont de acesta reguli, dar nu uitati sa fiti intotdeauna inventivi cand va alegati culorile.

Surse:

https://www.colormatters.com/color-and-design/basic-color-theory
https://www.wikihow.com/Match-Colors
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_wheel
https://atelierezoetno.wordpress.com/2012/11/08/cum-ne-ajuta-teoria-culorilor-in-procesul-de-creatie/
https://www.flickr.com/photos/williamcromar